Васпитна улога ткања

НИТИ стил

Ткање је у васпитавању деце имало значајну улогу. Савладавањем ткачког процеса женска деца су учила да буду: педантна, прецизна, истрајна, стрпљива и одговорна, што су заправо у њиховом културном обрасцу биле пожељне и високо вредноване особине. Сам процес ткања захтевао је концентрисаност и фокусираност на извођење шаре чиме се развијала способност усмерен пажње.

Још једна битна димензија јесте стваралаштво. Сам почетак ткања покреће стваралачки набој који се развија док траје ткање. Иако се ради по шемама, могућност оригиналног израза се остварује у домену одабира боја и избора шаре допунских елемената у пољу. Када након великог уложеног труда ћилимарке заврше ћилим, у њима завалада осећај испуњености, задовољства, среће и спокоја.

Савладујући ткачке вештине, девојчице од раних година развијају креативности стваралачки потенцијал. С друге стране, живот са бојама, орнаментима, ликовност ћилима постаје и део личности ћилимарке која даље свој осећај за естетику  преноси на потомство и на свој дом.  Све наведене особине обликују сталожене, темељне и мудре личности.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *